top of page
  • Writer's pictureK-9

10 Savjeta za šetanje pasa koje bi svatko trebao znati

Updated: Sep 24, 2019


Šetanje pasa sa ogrlicom
Šetanje pasaŠetanje pasa sigurno je jednostavno?

Pa, postoje mnoge stvari koje novi vlasnici pasa možda ne znaju kada je u pitanju šetnja njihovih ljubimaca. Sastavili smo 10 najboljih savjeta za hodanje pasa za koje mislimo da bi svi trebali znati.


1. Nabavite klasičnu ogrlicu umjesto orme


Jedno od glavnih pitanja s kojima se susreću novi vlasnici pasa jest kako šetati psa koji se vuče na povodcu. Iako su treninzi i vježbe bitni, vrsta povodca koju također imate je vrlo važna. Mnogi psi slabo reagiraju kad ih se povuče unatrag, a njihov instinkt je da se povuku još više. Zbog toga se preporučuje klasična ogrlica i povodac. To povlači vašeg psa s prednje strane i vaš pas se neće boriti protiv njega.
2. Snaga Vašeg štenca


Ako nabavite štene, važno je da znate koliko ga dugo možete šetati. Štenci se ne smiju puno šetati, bez obzira na pasminu. To je nešto što novi vlasnici ne shvaćaju, ali to treba imati na umu. Dvadeset minuta je maksimum koji bi trebao ispočetka biti prakticiran. To se može postepeno povečavati kako vaše štene postaje starije i zrelije.
3. Obuka Vašeg psa


Tijekom šetnje najbolje je vrijeme za početak obučavanja vašeg psa osnovnom ponašanju.

Moći ćete upoznati nove ljude, komunicirati s drugim psima i naviknuti ih na vanjski svijet. Na početku ćete morati biti čvrsti sa njima, u početku neće biti jednostavno, ali oni će to brzo shvatiti. Svi vole štence, ali budite sigurni da djeca budu oprezna s vašim novim ljubimcem, jer ne znate kako će reagirati na previše pružene pažnje odjednom!


4. Držite se rutine


Dok se vaš pas ne navikne hodati s vama, dobro je držati se rutine. To znači da ih šetate u isto doba dana i na ista mjesta. Ovo će im pomoći da nauče kako se od njih očekuje i kako će se ponašati na isti način kad se uvedu u nove parkove. Rutina će ih smirivati jer znaju kamo idu.


5. Vrijeme nagrada


Podučavanje vašeg psa kako se ponašati u javnosti nije uvijek najlakša stvar, ali to se može napraviti kroz ponavljanja. Znati kako ih i kada nagraditi je također neophodno. Pas će vas slušati kada imate poslastice u ruci, pa pripazite da ih date samo kad su nešto učinili kako treba, a ne da ih smirite. Ako im dajete svaki put kada ih vaš pas zatraži, to samo pojačava loše ponašanje i otežava učenje dobrom ponašanju.


6. Svaka rasa psa ima drugačije potrebe.


Jednom kada vaš pas postane stariji, njegova rasa će imati važnu ulogu u vremenu koliko ga trebate šetati i vrsti vježbe koja mu je potrebna. Ovo je jedna od stvari koji zahtijeva dodatno istraživanje sa vaše strane kao odgovornog vlasnika. Neke pasmine i mješavine savršeno će se zadovoljiti s nekoliko malih šetnji svakog dana, dok će drugi morati ići negdje gdje mogu trčati i izbaciti višak energije.


7. Što nositi sa sobom na Šetnju ?


Ponekad je teško znati što bi vam moglo trebati kad budete vani u parku ili na livadi, ali postoje tri stvari, osim povodca, bez kojih nikada ne biste trebali napustiti dom. Prva su, naravno, vrećice za izmet ukoliko živite u urbanim sredinama, trebali bi ste počistiti svaki put iza svog kućnog ljubimca. Ne samo da je to izraz vaše kulture, ako ne postupite tako, možete biti suočeni s novčanom kaznom od komunalnih redara. Sa sobom biste trebali imati i bocu vode. Čak i kad vrijeme nije toplo, vaš pas može brzo dehidrirati. Na kraju, igračka koju možete baciti za kojom mogu trčati i uživati u igri.


8. Unajmite Šetača Psa


Možda želite sami šetati psa, ali ponekad to jednostavno nije moguće. Većini pasa potrebna je redovita tjelovježba i duge šetnje, a ako to ne možete osigurati, najbolje je potražiti društvo profesionalnog društva za šetnju pasa. Mnogi šetači pasa mogu vam također pomoći u obuci pasa i imaju dobre upute za šetanje pasa koje možete slijediti.


9. Zdravlje I Sigurnost


Pobrinite se da budete svjesni svog okruženja i vremenskih uvijeta, jedan je savjet za šetnju pasa koji se često zanemaruje. I vrućina i hladnoća mogu zaista utjecati na naše dlakave prijatelje, pri čemu su neke rase podložnije od drugih. Trebali bi ste imati jaknu za njih na hladnoći i paziti na njihove šape kada su na vrućem asfaltu ili na jakom suncu.Veterinar


10. Čipirajte psa ili nabavite psu ID oznaku


Jedan od najvažnijih savjeta za šetnju pasa je da vaš pas bude mikročipiran. To će osigurati da ako vaš kućni ljubimac pobjegne ili se izgubi može jednostavnije biti vračen jer su njihovi podaci na mikročipovima, ukoliko pas nije mikročipiran savjetujemo Vam ogrlicu s njihovim imenom i brojem Vašeg telefona. Ukoliko ste nedavno kupili psa pobrinite se da se podaci u datoteci za vašeg psa uvijek budu ažurirani tj. prebačeni na Vas. To možete ostvariti u Vašoj veterenarskoj stanici!

1,032 views0 comments

Comments


bottom of page