top of page
  • zstela

Oblići


Oblići su nametnici, tj. paraziti, koji žive u crijevima živih bića. Parazit je biće koje živi u ili na drugom biću i tako se održava na životu. Oblići imaju okrugla duga tijela, a obično im je stanište na tlu ili u stolici živog bića, a u tijelo mogu ući kroz usta ili kontaktom kožom. U crijevima mogu živjeti iznimno dugo. Postoji ih nekoliko vrsta, ali sve su poprilično štetne.


Psi i mačke se lako mogu zaraziti oblićima, a postoje dvije osnovne vrste oblića koje su paraziti u crijevima pasa i mačaka: Toxocara canis i Toxascaris leonine, a Toxicara canis je opasniji i može se prenijeti na čovjeka. Kod mačaka mogući su i Toxocara cati. Žive u crijevima i hrane se djelomično probavljenom hranom, a zbog toga životinja može pokazivati znakove pothranjenosti. Mlađe jedinke su osjetljivije na obliće jer je njihov imunološki sustav još nedovoljno razvijen i ne mogu se boriti učinkovito protiv parazita kao što to mogu odrasli psi. Zbog slabo razvijenog imunološkog sustava kod mladunčadi moguće su i smrtne posljedice.


Zaraza i klinička slika


Mladunčad može se zaraziti od majke preko placente. Mogu se iz okoline unijeti jajašca oblića i tako oni mogu dospjeti u organizam životinje. Zaraza je moguća i jedenjem životinje koja ima u sebi jaja oblića, a to mogu imati glodavci, ptice i gliste, pa treba biti na oprezu ako mačka ili pas vole biti lovci i rado love i jedu te životinje.


U mladunaca, ako postoje embrionalna jaja oblića, ličinke se izlegu i prodiru u crijevnu sluznicu, dospijevaju u pluća jetrom i krvotokom, migriraju i u mišiće, vezivno tkivo, bubrege i mnoga druga tkiva. U trudnih jedinki ličinke migriraju u fetus. U mladunčadi prvi pokazatelj infekcije je smanjen rast i gubitak težine. Dlaka im je u lošem stanju i često su većeg trbuha. Crve je moguće primijetiti kada jedinka povrati ili se mogu isprazniti izmetom i biti vidljivi. Oblići su bijele do blijedo smeđe boje i mogu biti dugački do 18 centimetara. U mladunčadi s teškom infekcijom česta je upala pluća, masna jetra, a i u bubrezima mogu biti vidljive ličinke.


Dijagnoza i liječenje


Infekcija oblićima u pasa i mačaka dijagnosticira se mikroskopom i ako je jedinka inficirana, jajašaca su prisutna u fekalijama. Veterinar će procijeniti kojim lijekom bi trebalo liječiti obliće u životinje i ne preporuča se tretiranje životinje kod kuće jer na taj način se ne može izliječiti. Postoji nekoliko odobrenih lijekova za obliće u pasa i mačaka koji su sigurni i učinkoviti, a liječenje traje uobičajeno samo nekoliko dana. Budući da lijekovi ubijaju samo odrasle obliće, a ne ličinke i jaja, terapiju je potrebno ponoviti u razmaku od dva tjedna. Broj tretmana ovise o dobi i zdravstvenom stanju psa (primjerice trudnoća), ali to preporučuje veterinar.


Prevencija


Kako bi život vaših životinja, pasa i mačaka, bio što sretniji i bezbolniji, važno je pomoći prevenciji zaraze oblićima. Trebalo bi pokupiti izmet psa iz dvorišta, parkova, dječjih igrališta i slično što prije nakon obavljanja nužde jer jaja oblića žive na površinama i mogu živjeti u tlu. Preventivno davanje preparata protiv parazita u trudnih životinja i mladunčadi pomaže u prevenciji razvijanja zaraze oblićima. Također, važni su lijekovi i za srčanog crva kako bi se preventivno spriječio razvoj bolesti. Higijena vlasnika je veoma važna, potrebno je prati ruke nakon svakog dodira s izmetom životinje i okoliš održavati čistim.418 views0 comments

Comentários


bottom of page