• K-9

Pasmine- Chow chow

Updated: May 12, 2020


čau čau
Chow chow

Ostala imena: Chow, Chowdren Porijeklo: Tibet


Osobine:

Težina mužjaka: 40-90 lb (18–41 kg) Ženska: (16–39 kg) 35–85 lb

Visina: od 17 do 22 inča (43 do 56 cm) Dlaka: debela i grubaBoje čau čau-a
Chow chow boje

Boja: Crvena (svijetlo zlatna do duboko crveno-smeđa) Cimet (svijetloplave do smeđe boje) Crna Krema plava Veličina legla: 4–7 Životni vijek: 11–13 godina

Klasifikacija / standardi:

FCI skupina 5 pasa Spitz i primitivni, odjeljak 5 azijskog špica i srodne pasmine # 205 standard AKC Non-Sporting standardni ANKC grupa 7 Non-Sporting standardni CKC grupa 6 Non-Sporting standardni KC (UK) standard korisnosti NZKC Non-Sporting standardni UKC sjeverni standard

Chow-Chow (ponekad jednostavno Chow ) pasmina jepodrijetlom iz sjeverne Kine, gdje se naziva Songshi-Quan (Pinyin: sōng-shī quǎn 鬆獅 犬), što znači "pas puhav-lav".Povijesna slika Chow chow

Povijest

Chow-Chow je prepoznat kao bazalna pasmina koja je prethodila nastanku modernih pasmina u 19. stoljeću. Jedan je pisac predložio da Chow-Chow potječe iz Kine prije 2.000 godina ili potječe iz arktičke Azije prije 3.000 godina, a zatim je migrirao u Mongoliju, Sibir, a potom u Kinu.

Jedna kineska legenda spominje velike ratne pse iz središnje Azije koji su nalikovali lavovima crnog jezika. Za jednog kineskog vladara rečeno je da posjeduje 5000 Chows. Kinezi su ih također koristili za vuču sanjki, a to je napomenuo i Marko Polo. Jedan autor navodi da je Chow-Chow bio uzgajan i za prehranu ljudi.

Legenda kaže da su originalni medvjedići bili modelirani po psiću kraljice Viktorije Chow-Chow. Kaže se da je nosila psa kamo god je išla. Njezini prijatelji nisu to odobravali tvrdeći da kraljici nije bilo prikladno da je svugdje viđena s psom, pa su platili krojaču da joj napravi punjenu verziju životinje.

Danas AKC registrira oko 10 000 Chow-Chow godišnje. Kanadski kinološki klub ima oko 350.Stara slika Chow Chow-a

Izgled

Chow-Chow je snažno građen pas, četvrtastog profila, široke lubanje i malih, trokutastih, uspravnih ušiju sa zaobljenim vrhovima. Pasmina je poznata po vrlo gustoj dvostrukoj dlaci glatke ili hrapave teksture.

Krzno je posebno debelo u predjelu vrata, što mu daje karakterističan izgled.

Kaput može biti u sjeni / crveno, crno, plavo, cimet / smeđa ili krema. Nisu sve ove sorte boja priznate kao važeće u svim zemljama. Pojedinci s patch ili višebojnim kaputima smatraju se izvan standarda pasmine. Chow-Chow oči su obično dubokog oblika i badema. Pasmina se odlikuje neobičnim plavo-crnim / ljubičastim jezikom i vrlo ravnim stražnjim nogama što rezultira prilično napetim potezom. Plavkasta boja širi se do usana; ovo je jedina pasmina pasa s ovom izrazitom plavkastom bojom na usnama i usnoj šupljini (ostali psi imaju crnu ili pješčanu kožu u ustima). Još jedna karakteristična karakteristika je kovrčavi rep. Ima gustu dlaku i na leđima je iskrivljen. Nos bi trebao biti crn, ali Chow-Chow s plavim premazom može imati solidan plavi ili škriljasti nos. Prema standardima pasmine američkog kinološkog kluba, bilo koji drugi ton nije prihvatljiv za natjecanja.

FCI zemlje, međutim, dopuštaju jednobojni nos u kremi.

Čini se da je gen plavo-crni / ljubičasti jezik dominantan, jer većina miješanih pasmina pasa koji potiču iz Chow-Chowa zadržavaju tu boju jezika. Međutim, plavo-crni / ljubičasti jezik također se može naći na Shar Pei-u. To ne znači da je svaki pas miješane pasmine s mrljama ljubičaste boje na jeziku porijeklom iz Chow-Chowa, jer se ljubičaste mrlje na jeziku mogu naći i kod drugih čistokrvnih pasa.Temperament

Chow-chowi se najčešće drže kao kućni ljubimci te imaju tendenciju da uočavaju stranca i mogu postati žestoko zaštitnički prema svojim vlasnicima i imovini. Standardi američkog kinološkog kluba, međutim, smatraju previše agresivan ili previše plašljiv Chow-Chow neprihvatljivim.

Chow-Chow nisu pretjerano aktivni, što znači da se mogu smjestiti u stan. Međutim, Chow-Chow-u koji živi u stanu trebat će svakodnevne vježbe da spriječe nemir i dosadu. Shvativši da je vježbanje svakodnevna pojava, Chow-Chow će biti oprezniji s vlasnicima u iščekivanju takvih aktivnosti.

Ova pasmina pasa ima mnogo čvrstih odanih veza s prijateljima i obitelji, ali pas Chow-Chow obično je pretjerano zaštitnički od jednog ili dva glavna člana obitelji.

U prirodi pasmine je tiho i dobro raspoložen, ali otporan je i na trening. Chow-chowi postaju tvrdoglavi i vežu se za određene pojedince kako stare. Zbog toga ih je obuka kad su još štenci presudna, jer stječu poštovanje onih koji se brinu o njima.

Kako bi se izbjegla agresija i pretjerana zaštitnost kao odrasla osoba, kontinuirana socijalizacija u što ranijoj fazi mogla bi omogućiti psu da se prilagodi. Kada Chow-Chow dosegne adolescenciju, odbija autoritet bilo kojeg vlasnika koji nije uspio zaslužiti njegovo divljenje. Agresija može biti jedna karakteristična karakteristika ponašanja u ovoj pasmini, ma da su neki agresivne prirode, ali mnogi su poznati po svojoj lakoj prirodi - ponekad prihvaćajući odbojnost prema pojedincima koji nisu njihovi vlasnici. Agresija kad se pojavi često je povezana s drugim psima istog spola, posebno Chows-om. Zbog svojih snažnih lovačkih nagona, preporučuje se tim psima da budu ograđeni, prikovani i udaljeni od mačaka i malih pasa. Zbog toga je ključno da se oni rano socijaliziraju i dosljedno postupaju na odgovarajući način sa strancima. U početku, chow-chow vrlo neodlučno komunicira sa strancima. Međutim, ovaj se problem može izbjeći ako vlasnici treniraju chow-chow u mladoj dobi.

Posjedovanje Chow-Chowa može povećati troškove osiguranja vlasnika kuća jer ih neke tvrtke smatraju psima visokog rizika. U studiji u Journal of the American Veterinary Medical Association, Chow-Chow je bio odgovoran za 8 od 238 smrtnih slučajeva povezanih sa incidentima sa drugim psima od 1979. do 1998.


Zdravlje

Chow-Chow može patiti od entropiona, glaukoma, juvenilne katarakte, limfoma, displazije kukova, dijabetes melitusa, pemfigusa i rak želuca. Chow-Chows su visoko rizična pasmina za autoimune bolesti i imaju predispoziciju za kožni melanom.