top of page
  • zstela

Pasmine - Njemački prepeličar


Pasmine- Njemački prepeličar


OSOBINE


Druga imena: njemački španijel

Podrijetlo: Njemačka

Težina: 18-25 kg.

Visina: 48-54 cm (mužjaci); 45-52 cm (ženke)

Dlaka: većinom valovita

Boja: smeđa, smeđa i bijela ili crvena i bijela


PODRIJETLO


Njemački uzgajivač pasa Frederick Roberth stvorio je pasminu njemačkog prepeličara oko 1890. godine. Iako mnogo pasmina nalikuje njemačkom prepeličaru, smatra se da je potekao od danas izumrle pasmine stoeberer koja se u literaturi spominje još davne 1719. godine, a smatralo se da ima nos moćan poput krvosljednika. Nakon revolucija 1848. u njemačkim državama, običnom čovjeku bilo je dopušteno loviti i trebao mu je kvalitetan lovački pas, a taj pas bio je stoeberer. Krajem 19. stoljeća je Roberth radio na svojoj novoj pasmini, pronašao je primjerke stoeberera u Bavarskoj, a ti su psi križani s vodenim psima i sportskim španijelima i tako je nastao njemački prepeličar. Popularizaciji ove pasmine pridonijelo je i to što je John Scott, grof od Eldona, posjedovao njemačkog prepeličara koji se zvao Pincher i smatralo se da je to njegov omiljeni pas, a naslikao ga je Edwin Henry Landseer. Ovi psi nisu uobičajeni kućni ljubimci i većinom su društvo njemačkim šumarima i profesionalnim lovcima. Šezdesetih godina prošlog stoljeća nekoliko jedinki njemačkih prepeličara prevezeno je u SAD i danas na američkom kontinentu se koriste za traženje u lovu na američkog crnog medvjeda.


KARAKTERNjemački prepeličar je vrlo živahna pasmina koja ima snažan lovački instinkt, a prema ljudima i drugim psima se ponaša prijateljski raspoloženo. Veoma brzo uče, prilagodljivi su i hrabri. Veoma su energični i žele stalno biti u pokretu. Vole djecu i zaštitnički se ponašaju prema njima kao i prema svojoj obitelji, a prema strancima su isto druželjubivi i nikada ne pokazuju agresiju. Ne mogu se uspoređivati sa specijaliziranim španijelima i retriverima koji su lovačke namjene, ali oni mogu loviti divljač, dohvatiti je, pratiti je. Svoju popularnost njemački prepeličar zahvaljuje tomu što može obaviti brojne lovačke uloge prihvatljivo. Međutim, ako mu je dosadno, počet će biti destruktivan i gristi sav namještaj oko sebe ili prerovati cijelo dvorište.


IZGLED


Njemački prepeličar je snažan, mišićav pas srednje veličine s dugom valovitom dlakom. Čvrste je građe zbog čega lako lovi težu divljač poput zečeva i lisica. Uši su mu dugačke i dosežu do pola puta do nosa. Uobičajeno su visine 46-53 cm, prosječno težine 20-30 kg. Dvostruko su duži nego što su visoki. Očekivano je da njemački prepeličar živi 12 do 14 godina. Dlaka je kratka na glavi, a dugačka na tijelu gdje je jaka, gusta i valovita s poddlakom. Boja dlake je obično smeđa, ali može imati bijele dijelove na prsima ili nogama, pa čak i bilo gdje na tijelu. Može još biti crvene i bijele boje, ali i jednobojna crvena. Dlaka ne može biti crna u ove pasmine.ZDRAVLJE I BRIGA


Njemačke prepeličare uzgajaju lovci, a oni su jako pazili na križanja jedinki i stoga su smanjili rizik od genetskih nasljednih bolesti te je ova pasmina bez ozbiljnijih zdravstvenih problema. Međutim, vlasnici bi trebali biti svjesni koji se to problemi mogu pojaviti. Posebno su moguće bolesti u odstupanju položaja udova koje mogu dovesti do preuranjenog artritisa. Mogući su i napadaji epilepsije koji se mogu spriječiti lijekovima. Moguća je pojava lojnih cisti koje same po sebi nisu opasne, ali ako se jako upale i nadraže, treba ih ukloniti. Dlaka njemačkih prepeličara se posebno linja u proljeće i jesen, ali ne zahtijeva puno njege. Četkanje do najviše dva puta tjedno je dovoljno, a kupanje se preporučuje po potrebi.

440 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page