top of page
  • zstela

Pasmine - Tulearski pas


Pasmine- Tulearski Pas


OSOBINE

Podrijetlo: Madagaskar

Težina: 4-6 kg (mužjaci); 3,5-5 kg (ženke)

Visina: 25-30 cm (mužjaci); 22-27 cm (ženke)

Dlaka: srednje do dugačke duljine, mekana, podsjeća na pamuk

Boja: bijela, bijela i crna, trobojnaPODRIJETLO


Tulearski pas je pasmina razvijena na otoku Madagaskaru i još uvijek je tamo nacionalni pas. Vjeruje se da je pas tenerife doveden na Madagaskar i da se križao s domaćim tamošnjim pasminama i tako je nastao tulearski pas. Ti predci dovedeni su na Madagaskar u 16. i 17. stoljeću gusarskim brodovima. Gusari su često boravili na Madagaskaru i dokaz tomu je što se tamo i danas nalaze gusarska groblja. Tulear, prema kojem je ovaj pas dobio ime, luka je na Madagaskaru koja je danas poznata kao Toliara. Ova pasmina je bišon, a najbliži rođaci su mu tenerifski bišon i tenerifski terijer. Ponekad o ovoj pasmini kruže priče da je bila divlji pas na Madagaskaru, da je lovila divlje svinje i aligatore, ali te priče nisu istinite, a ako se pogleda veličina, izgled i snaga ove pasmine još je razumljivije zašto te priče ne mogu biti istinite. Bio je pas pratitelj plemena Merine na Madagaskaru. Pamučno krzno ove pasmine smatra se rezultatom mutacije. Doktor Robert Jay Russel otkrio je ovu pasminu na Madagaskaru i donio je u Ameriku 1973. godine. Naziv koji je pasmina tad stekla bio je kraljevski pas Madagaskara, a to je zato što su se posebno svidjeli kraljevskom sloju društva na Madagaskaru i jedino njima je tada bilo dopušteno imati tu pasminu.KARAKTER


Tulearski pas može biti zaigran, umiljat i inteligentan. Većinom je tiha pasmina koja ne laje puno, ali može početi puno lajati kada mu je zabavno i kada se igra, pa bi bilo dobro da se igra provodi danju i u parku ili šumi. Da bi izazvali pozitivne reakcije kod ljudi, često hodaju samo na stražnjim nogama i skaču. Tako će se ponijeti rado i prema strancima jer ih veseli njihovo upoznavanje i veoma su znatiželjni. Veoma su laki psi za dresuru jer obožavaju slušati i udovaljati ljudima. Od fizičkih aktivnosti vole plivanje, trčanje i igru. Međutim, jedna od osobina koja možda mnogima neće odgovarati je ta što im nivo energije za trčanje i igru naraste navečer, stoga je veoma često kod brojnih jedinki da postanu živahniji i razigraniji u večernjim satima.


IZGLED


Tulearski pas u svom nazivu na francuskom – Coton de Tulear – ima riječ coton koja znači pamuk, a ta riječ u nazivu došla je zbog karakteristične pamučne dlake koju ova pasmina ima. Ima još crni nos, velike izražajne oči, kraće noge, rep bi se trebao uvijati iznad leđa. Iako ima posebnu dlaku, jako se malo linja i smatra se pasminom koja ne izaziva alergije u ljudi. Može biti bijele boje, ponekad sa žutosmeđim dijelovima, crno-bijele boje ili trobojan. Većinom im dlaka tijekom života pobijeli tako da oni koji nisu potpuno bijeli to mogu postati, a crna boja najčešće izblijedi do sive, ali može i do bijele. Zato i štenci koji su boje šampanjca kad odrastu su bijele bolje. Mogu težiti od 3,5 kg do 8 kg, a najčešća visina ove pasmine seže od 22 do 30 centimetra.


ZDRAVLJE I BRIGA


Tulearski psi su općenito zdrava pasmina, ali mogući su zdravstveni problemi, baš kao i kod svih drugih pasmina. Najozbiljniji problemi koji su primijećeni kod ove pasmine su problemi sa srcem, jetrom, diskovima u leđima i problemi s očima. Ti problemi su i dalje rijetka pojava kod ove pasmine i nema ih velik broj jedinki. Problem je i mali genetski fond ove pasmine čijih jedinki ima malo. Bolesti su sve češće jer uzgajivači su primorani pariti pse koji su u srodstvu zbog tog nedostatka jedinki. Upravo zbog svoje rijetkosti, ovi psi su skupa pasmina i cijene se kreću od 1800 do 3500 američkih dolara po psu. Ipak, ako toliko se izdvoji za psa, zbog dobrih karakteristika, bit će ljudski prijatelj prosječno 14 do 19 godina što ga čini dugoživućom pasminom.


Četkanje dlake tulearskog psa trebalo bi biti svakodnevno i kupati bi ga se trebalo bar jednom tjedno. Pasmina obožava vodu i preporučuje se da se igra u bazenu ako je to moguće, ali uvijek uz nadzor vlasnika. Ako se dlaka ne njeguje redovno, moguće je da će je trebati ošišati. Rado će vrijeme provoditi sa svojom obitelji, a pogotovo djecom i to najdraže im u igri i šetnji.

780 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page