top of page
 • Writer's pictureK-9

Prehrana za Različite Faze Života Kod PsaIshrana za Različite Etape Života Pasa


Prehrana je ključna za zdravlje i dugovječnost naših kućnih ljubimaca, posebno pasa. Kao vlasnici, važno je biti svjesni promjena u prehrambenim potrebama pasa tijekom njihovog života, od štenaca do starijih pasa. Svaka faza zahtijeva posebnu pažnju kako bi se osiguralo da su psi zdravi i zadovoljni. U ovom članku istražit ćemo kako se prehrambene potrebe pasa mijenjaju tijekom različitih životnih faza, uz zanimljive činjenice i korisne savjete.


1. Prehrana Štenadi

Štenci rastu nevjerojatno brzo, pa im je potrebna hrana bogata hranjivim tvarima kako bi podržala njihov razvoj.


A. Nutritivne Potrebe:

 • Proteini: Proteini su osnovni gradivni blokovi mišića, kože, kose i noktiju. Štenci trebaju više proteina nego odrasli psi kako bi podržali rast.

 • Masti: Masti pružaju energiju i pomažu u apsorpciji vitamina. Omega-3 i omega-6 masne kiseline su ključne za zdravu kožu i sjajnu dlaku.

 • Kalorije: Zbog brzog rasta, štenci trebaju više kalorija po kilogramu tjelesne težine nego odrasli psi.

 • Kalcij i Fosfor: Ovi minerali su ključni za razvoj kostiju i zuba. Međutim, previše kalcija može dovesti do problema s kostima, pa je važno osigurati odgovarajući omjer.


B. Preporuke za Hranjenje: Štenci trebaju jesti nekoliko puta dnevno. Idealno, trebali bi imati tri do četiri obroka dnevno do šest mjeseci starosti, nakon čega se broj obroka može smanjiti na dva. Kvalitetna komercijalna hrana za štence osigurat će sve potrebne nutrijente u pravim omjerima.


C. Zanimljivosti:

 • Brzi Rast: Štenci velikih pasmina mogu rasti nevjerojatno brzo – ponekad do 70 puta brže od odraslih pasa.

 • Istraživanje Okusa: Mladi psi često eksperimentiraju s različitim okusima i teksturama, pa je raznolika prehrana ključna za razvijanje njihovih preferencija.


2. Prehrana Odraslih Pasa

Odrasli psi trebaju održavati optimalnu tjelesnu težinu i energiju kako bi ostali aktivni i zdravi. Njihove prehrambene potrebe ovise o veličini, aktivnosti i zdravstvenom stanju.


A. Nutritivne Potrebe:

 • Proteini: Kvalitetni izvori proteina su jednako važni za odrasle pse kao i za štence, ali im je potrebno manje proteina.

 • Masti: Zdrave masti su ključne za energiju, ali previše masti može dovesti do pretilosti.

 • Vitamini i Minerali: Vitamini A, D, E i K, te minerali kao što su kalcij, fosfor i magnezij, važni su za zdravlje kostiju, zuba i kože.


B. Preporuke za Hranjenje: Većini odraslih pasa potrebna su dva obroka dnevno. Kvalitetna hrana za odrasle pse treba sadržavati uravnotežene omjere proteina, masti i ugljikohidrata.


C. Zanimljivosti:

 • Razlike u Potrebama: Male pasmine često imaju brži metabolizam i trebaju više kalorija po kilogramu tjelesne težine nego velike pasmine.

 • Aktivni Psi: Radni i sportski psi zahtijevaju više kalorija i proteina kako bi održali energiju i mišićnu masu.3. Prehrana Starijih Pasa

Kako psi stare, njihove prehrambene potrebe se mijenjaju. Stariji psi često imaju sporiji metabolizam i manje su aktivni, pa im je potrebna hrana koja će podržati njihovo zdravlje bez prekomjerne težine.

A. Nutritivne Potrebe:

 • Manje Kalorija: Stariji psi obično trebaju manje kalorija kako bi održali zdravu tjelesnu težinu.

 • Vlakna: Više vlakana može pomoći u održavanju zdravlja probavnog sustava.

 • Antioksidansi: Vitamini C i E, kao i drugi antioksidansi, mogu pomoći u borbi protiv starenja stanica.

B. Preporuke za Hranjenje: Stariji psi mogu imati koristi od hrane formulirane posebno za seniore, koja je lakša za probavu i sadrži manje kalorija.

C. Zanimljivosti:

 • Zdravlje Zubi: Stariji psi mogu imati problema sa zubima, pa je hrana koja je mekša ili posebno formulirana za dentalno zdravlje često bolji izbor.

 • Bolesti Zglobova: Hrana s dodacima poput glukozamina i kondroitina može pomoći u održavanju zdravlja zglobova i smanjenju boli kod artritisa.


4. Specifične Prehrambene Potrebe

Neki psi imaju specifične prehrambene potrebe zbog zdravstvenih problema poput alergija, dijabetesa ili osjetljivog probavnog sustava. Prilagođena prehrana može značajno poboljšati njihovu kvalitetu života.

A. Alergije i Netolerancije: Psi s alergijama ili netolerancijama na određene sastojke trebaju posebnu prehranu koja izbjegava te alergene. Hipoalergena hrana često sadrži novel proteine i lako probavljive ugljikohidrate.

B. Dijabetes: Psi s dijabetesom trebaju prehranu s niskim udjelom šećera i visokim udjelom vlakana kako bi se održala stabilna razina šećera u krvi.

C. Osjetljiv Probavni Sustav: Psi s osjetljivim probavnim sustavom često imaju koristi od hrane koja je lako probavljiva i sadrži prebiotike i probiotike za podršku zdravoj crijevnoj flori.


5. Domaća Hrana za Pse

Priprema domaće hrane za pse može biti izvrstan način da osigurate kvalitetu sastojaka, ali zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se osigurala uravnotežena prehrana.

A. Prednosti:

 • Kontrola Sastojaka: Možete birati visokokvalitetne sastojke i izbjegavati umjetne dodatke.

 • Prilagodba Potrebama: Hranu možete prilagoditi specifičnim potrebama vašeg psa.

B. Nedostaci:

 • Rizik od Nutrientnih Nedostataka: Bez pravilnog planiranja, domaća prehrana može biti nutritivno neuravnotežena.

 • Vrijeme i Trošak: Priprema domaće hrane može biti vremenski zahtjevna i skuplja od komercijalne hrane.

C. Zanimljivosti:

 • Raznoliki Recepti: Postoji mnogo različitih recepata za domaću hranu za pse, od kuhanih obroka do sirovih dijeta.

 • Potreba za Dodacima: Često je potrebno dodavati dodatke prehrani kako bi se osigurala potpuna nutritivna vrijednost.


Zaključak

Pravilna prehrana ključna je za zdravlje i dugovječnost vašeg psa. Razumijevanje specifičnih prehrambenih potreba u svakoj fazi života može vam pomoći da donesete informirane odluke i osigurate da vaš pas dobije sve potrebne hranjive tvari. Bilo da se radi o štenetu, odraslom psu ili senioru, prilagođena prehrana može značajno poboljšati kvalitetu života vašeg ljubimca.

Za više informacija o prehrani pasa, posjetite www.k-9.hr gdje ćete pronaći dodatne savjete i korisne resurse za zdravlje i prehranu vaših ljubimaca.

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page