top of page
  • zstela

Ugriz psa


Pseći ugriz može zadesiti i one koji jesu i one koji nisu vlasnici pasa. Bilo to da pas ugrize prilikom igre ili čak nepoznati mrzovoljni pas napadne bez upozorenja u bezbrižnoj šetnji parkom. U svakom slučaju, dobro je znati što učiniti kada do tog ugriza dođe. Osobito je važno da to znaju vlasnici pasa kako bi mogli pomoći sebi ili drugoj osobi kada dođe do ugriza psa, ali to je samo prva pomoć jer je potrebno potražiti liječničku pomoć.


Kako nastaje pseći ugriz?


Pseći ugriz nastaje tako što pas zgrabi zubima i pritisne ljudsko tkivo, a čak i njihovi manji zubi mogu rastrgati kožu. Rana od ugriza je otvorena i nazubljena. Ako dođe do infekcije, rana je veoma ozbiljna i zapravo je infekcija najveća opasnost ugriza psa. Moguće je da će osoba trebati hospitalizaciju ili intravenske antibiotike. Veoma je važno ako se dogodi pseći ugriz, da se odmah posjeti liječnik.


Koja je prva pomoć pri psećem ugrizu?


Ranu od ugriza psa trebalo bi oprati i pritom upotrijebiti blagi sapun te ispirati pet do deset minuta toplom vodom iz slavine. To se čini kako bi se s rane isprala slina. Krvarenje treba zaustaviti čistom krpom. Ako posjedujete antibakterijsku kremu, bilo bi dobro da se ona primijeni te da se rana zavije sterilnom gazom. Nakon toga trebalo bi što je prije moguće posjetiti liječnika, a nakon posjeta liječniku važno je pratiti znakove infekcije kao što su crvenilo, otekline, pojačavanje boli i temperatura.


Liječnička terapija


Liječnik će uputiti nekoliko pitanja o psu koji vas je ugrizao i o načinu na koji se to dogodilo. To će učiniti zbog toga kako bi saznao je li pas potencijalni nositelj bjesnoće. Ako je vlasnik psa koji je ugrizao poznat, treba provjeriti je li pas cijepljen protiv bjesnoće kako bi se procijenila mogućnost prijenosa bolesti na čovjeka. Liječnik će očistiti ranu, primijeniti antibiotski pripravak na rani te propisati antibiotike. Nakon bilo kakvog ugriza, važno je znati kada je zadnji puta primljena injekcija za tetanus jer liječnik može procijeniti da je rana veoma onečišćena i ako je prošlo više od 5 godina od posljednje injekcije, može savjetovati dodatnu injekciju protiv tetanusa. Ako je rana otvorenija, liječnik će preporučiti šavove, ali većinom rane od psećeg ugriza same zacjeljuju bez šivanja.

1,006 views0 comments

Comentários


bottom of page