top of page
  • zstela

Pasmine - Crni ruski terijer


Pasmine- Crni ruski terijer


OSOBINE

Podrijetlo: Rusija

Težina: 50-60 kg (mužjaci); 45-50 kg (ženke)

Visina: 72-76 cm (mužjaci); 68-72 cm (ženke)

Dlaka: čvrsta i gusta, lagano valovita

Boja: crna


PODRIJETLOCrni ruski terijer je pasmina nastala u bivšem SSSR-u u uzgajivačnici Crvena zvijezda (rus. Krasnaya zvezda), a nastali su s namjenom da budu radni vojni psi. Pasmina je odande bila uvezena u zemlje u kojima je djelovala Crvena armija tijekom Drugog svjetskog rata, naročito u područje Istočne Njemačke. Pasmine koje su križane da bi nastala ova pasmina su divovski šnaucer, airedale terijer, rotvajler, newfoundland, kavkaski ovčar i tako dalje. Crni ruski terijer bio je uzgajan samo u uzgajivačnici Crvene zvezde u Moskvi sve do 1957. godine, a onda je štenad prodana i drugim uzgajivačima. Više primarni cilj uzgajanja ove pasmine nije bio kao dotad u Moskvi zbog radnih sposobnosti, već cilj postaje izgled pasmine. Vrlo brzo pasmina se proširila na cijelu Rusiju, ali i na druge europske zemlje, a naposljetku i u SAD, Kanadu i Australiju. Prvi puta se crni ruski terijer pojavio na izložbi pasa u Moskvi godine 1955. Prvi standard ove pasmine propisan je 1958. godine.


KARAKTER


Jedna od najvećih i najvrjednijih kvaliteta crnog ruskog terijera je njegov karakter. Mirni su, samopouzdani i hrabri, međutim ponekad mogu biti i tvrdoglavi i lijeni. Veoma su inteligentni i dobro se prilagođavaju. Zbog svoje početne uloge da čuvaju i štite, oni su i dan danas veoma zaštitnički nastrojeni, odlučni, neustrašivi i veoma odani svojoj obitelji, a ne vole kada su im stranci na teritoriju koji oni čuvaju. Dobro se slažu s djecom i zbog toga zaštitničkog instinkta veoma su brižni prema njima. Ženke crnog ruskog terijera imaju nešto više strpljenja i želje da se igraju s djecom, ali i mužjaci su dobro društvo djeci. U početku su uzgajani kao radni psi i zbog toga kada nemaju posla, zadataka i kada im je dosadno, nisu nimalo sretni. Posao ih čini sretnima te im je treniranje neophodno i veoma mu se vesele ako je trening čvrst i dosljedan, a oni se odlikuju poslušnošću. Uspješni su u psećim sportovima.

IZGLED


Crni ruski terijer ima dvostruku dlaku. Vanjska je gruba i štiti tijelo, a poddlaka je mekana. Dužina dlake bi trebala biti odrezana na 5 do 15 cm, a dlaku bi trebalo oblikovati i na bradi te urediti obrve na licu. Oko vrata je poželjno da im se oblikuje griva. Dlaka im se rijetko linja, a boja je najčešće crna ili crna s mjestimičnim sivim dlakama. Prema standardu pasmine mužjaci su visoki između 72 i 76 cm, a ženke 68 i 72 cm. Mužjaci obično teže između 50 i 60 kg, a ženke između 45 i 50 kg. Jedinke koje odudaraju od standarda, ne smatraju se pripadnicima pasmine.


ZDRAVLJE I BRIGACrni ruski terijer je pretežno zdrava pasmina koja živi dugo, od 9 do čak 14 godina. Međutim, neke od jedinki sklonije su ovim bolestima: displazija kuka, displazija lakta, hiperurikozurija, maloljetnička paraliza grkljana i polineuropatija.

Dlaka im rijetko otpada i treba ju četkati nekoliko puta tjedno. Važno je brinuti da pas ima dovoljno fizičke aktivnosti, posebno dok je mlad jer tada, u slučaju da nema dovoljno vježbanja u svom danu, pas može postati hiperaktivan i destruktivan. Kada postanu zreli, razina energije im se drastično smanji.

1,595 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page