• markvetdo

Pasmine-Chihuahua

Chihuahua se smatra najmanjom pasminom, a ime je dobila po meksičkoj državi Chihuahui.
Porijeklo: Meksiko

Osobine

Težina :1,8–2,7 kg (4–6 lb)

Visina: 15–25 cm (6–10 inča)

Dlaka: kratka dlaka (glatka dlaka) i dugačka dlaka

Boja: bilo koja boja osim merle (KC standard)

Veličina legla: obično 2–5

Životni vijek :12 - 20POVIJEST


Mnoge teorije okružuju podrijetlo pasmine Chihuahue. Folklorni i arheološki nalazi pokazuju da pasmina potječe iz Meksika. Najčešća teorija je da je Chihuahua porijeklom iz Tehihija, psa pratioca koji favorizira toltečka civilizacija u Meksiku.Nisu dostupni zapisi o Techichiima prije 9. stoljeća, iako se smatra da pseći lonci iz Colime u Meksiku, pokopani kao dio tradicije grobnica u zapadnom Meksiku, datiraju od 300. godine prije Krista. Raniji preci su, vjeruje se, bili prisutni prije Maja.


Techichi

IZGLED


Dvije su vrste Chihuahua prepoznate od strane AKC-a i kinološkog kluba Ujedinjenog Kraljevstva - glatka dlaka i dugačka dlaka. Kinološki klub u Velikoj Britaniji smatra da su ove dvije vrste različite. Razlog leži u činjenici da parenje između te dvije vrste ne ispunjava uvjete za registraciju KC-a. AKC smatra da su Chihuahue s dugom i glatkom dlakom ista pasmina. Standardi pasmine i za dugu i glatku dlaku Chihuahue bit će identični osim za opis dlake. I glatka i duga dlaka imaju svoje posebne atrakcije i jednako ih je lako održavati čistim i njegovanim. Izraz glatka dlaka ne znači da je ona nužno glatka, dlaka može biti u rasponu od baršunaste do malo grublje. Dugodlake Chihuahue su zapravo glađe na dodir. Mekanih su, finih zaštitnih dlaka te dlakavog donjeg dijela, što im daje njihov lepršavi izgled. Za razliku od mnogih dugodlakih pasmina, dugodlaka Chihuahua ne zahtijeva podrezivanje te traži minimalno njegovanje. Suprotno uvriježenom mišljenju, kod dugodlake pasmine, dlaka obično otpada manje od svojih kratkodlakih kolega. Možda će trebati tri ili više godina prije nego što se razvije punovratna dlaka. Trenutačni standardi pasmine (definirani u registrima kao što je AKC) navode strukturu lubanje "glava jabuka" . Chihuahua ima velike, okrugle oči i velike uspravne uši, postavljene u visoku, dramatično zaobljenu lubanju. Stajalište je dobro definirano, tvoreći kut blizu 90 stupnjeva gdje se njuška susreće s lubanjom. Standardi pasmine za ovog psa općenito ne određuju visinu već samo težinu i opis njihovih ukupnih proporcija. Općenito, visina se kreće između 15 i 23 cm tj. između 6 i 9 inča . Međutim, neki pripadnici te pasmine rastu do raspona od 30 do 38 cm (12 do 15 inča). Britanski i američki standardi za pasmine kažu da Chihuahua ne smije težiti više od 5,9 lb (2,7 kg) za konformaciju. Međutim, britanski standard kaže da je poželjna težina od 1,8 do 2,7 kg.

GLAVA JABUKE I GLAVA JELENA CHIHUAHUE


Chihuahue se raspoznaju prema obliku glave; "glava jabuke" ili "glava jelena". Kod oblika jabuke, prisutna je zaobljena glava, bliske oči i relativno kratke uši i noge. Glave jelena imaju ravne glave, šire postavljene oči, veće uši i duže, vitke noge. Glave jelena bile su standardna konformacija pasmine sredinom 20. stoljeća, ali trenutni standardi pasmine definirani u registrima kao što je AKC, određuju konformaciju glave jabuka.


Na slici je s lijeve strane prikazan oblik glave jelena, a s desne strane oblik glave jabuke Chihuahua.TEMPERAMENT


Kako se ponaša Chihuahua, ovisi o genetskom temperamentu njihovih predaka.Njihova mala veličina čini ih osjetljivima i ranjivima na ozljede i napade većih životinja. Kao i svi psi, i oni imaju koristi od odgovarajuće socijalizacije i obuke. Chihuahue obično bolje "uče" kada ih se nagrađuje poslasticom ili pohvalom. Uz pravilan trening kojeg Chihuahua treba, ovaj pas može biti izuzetno inteligentan. Način na koji se pas trenira utjecat će na njegovo ponašanje. Chihuahua se može lako uplašiti ili izazvati napad, pa su uglavnom neprikladni za domove s malom djecom. Pasmina je sklona žestokoj odanosti određenoj osobi i u nekim slučajevima može postati prezaštitna za osobu, posebno oko drugih ljudi ili životinja. Chihuahua je sklonija "klasnoj" prirodi, često preferirajući druženje drugih Chihuahui . Sklone su budnosti. Chihuahue obično ne pokazuju strah; iako su manje pasmine, svoju veličinu ne vide kao nedostatak.