top of page
  • markvetdo

Pasmine-Chihuahua

Chihuahua se smatra najmanjom pasminom, a ime je dobila po meksičkoj državi Chihuahui.
Porijeklo: Meksiko

Osobine

Težina :1,8–2,7 kg (4–6 lb)

Visina: 15–25 cm (6–10 inča)

Dlaka: kratka dlaka (glatka dlaka) i dugačka dlaka

Boja: bilo koja boja osim merle (KC standard)

Veličina legla: obično 2–5

Životni vijek :12 - 20POVIJEST


Mnoge teorije okružuju podrijetlo pasmine Chihuahue. Folklorni i arheološki nalazi pokazuju da pasmina potječe iz Meksika. Najčešća teorija je da je Chihuahua porijeklom iz Tehihija, psa pratioca koji favorizira toltečka civilizacija u Meksiku.Nisu dostupni zapisi o Techichiima prije 9. stoljeća, iako se smatra da pseći lonci iz Colime u Meksiku, pokopani kao dio tradicije grobnica u zapadnom Meksiku, datiraju od 300. godine prije Krista. Raniji preci su, vjeruje se, bili prisutni prije Maja.


Techichi

IZGLED


Dvije su vrste Chihuahua prepoznate od strane AKC-a i kinološkog kluba Ujedinjenog Kraljevstva - glatka dlaka i dugačka dlaka. Kinološki klub u Velikoj Britaniji smatra da su ove dvije vrste različite. Razlog leži u činjenici da parenje između te dvije vrste ne ispunjava uvjete za registraciju KC-a. AKC smatra da su Chihuahue s dugom i glatkom dlakom ista pasmina. Standardi pasmine i za dugu i glatku dlaku Chihuahue bit će identični osim za opis dlake. I glatka i duga dlaka imaju svoje posebne atrakcije i jednako ih je lako održavati čistim i njegovanim. Izraz glatka dlaka ne znači da je ona nužno glatka, dlaka može biti u rasponu od baršunaste do malo grublje. Dugodlake Chihuahue su zapravo glađe na dodir. Mekanih su, finih zaštitnih dlaka te dlakavog donjeg dijela, što im daje njihov lepršavi izgled. Za razliku od mnogih dugodlakih pasmina, dugodlaka Chihuahua ne zahtijeva podrezivanje te traži minimalno njegovanje. Suprotno uvriježenom mišljenju, kod dugodlake pasmine, dlaka obično otpada manje od svojih kratkodlakih kolega. Možda će trebati tri ili više godina prije nego što se razvije punovratna dlaka. Trenutačni standardi pasmine (definirani u registrima kao što je AKC) navode strukturu lubanje "glava jabuka" . Chihuahua ima velike, okrugle oči i velike uspravne uši, postavljene u visoku, dramatično zaobljenu lubanju. Stajalište je dobro definirano, tvoreći kut blizu 90 stupnjeva gdje se njuška susreće s lubanjom. Standardi pasmine za ovog psa općenito ne određuju visinu već samo težinu i opis njihovih ukupnih proporcija. Općenito, visina se kreće između 15 i 23 cm tj. između 6 i 9 inča . Međutim, neki pripadnici te pasmine rastu do raspona od 30 do 38 cm (12 do 15 inča). Britanski i američki standardi za pasmine kažu da Chihuahua ne smije težiti više od 5,9 lb (2,7 kg) za konformaciju. Međutim, britanski standard kaže da je poželjna težina od 1,8 do 2,7 kg.

GLAVA JABUKE I GLAVA JELENA CHIHUAHUE


Chihuahue se raspoznaju prema obliku glave; "glava jabuke" ili "glava jelena". Kod oblika jabuke, prisutna je zaobljena glava, bliske oči i relativno kratke uši i noge. Glave jelena imaju ravne glave, šire postavljene oči, veće uši i duže, vitke noge. Glave jelena bile su standardna konformacija pasmine sredinom 20. stoljeća, ali trenutni standardi pasmine definirani u registrima kao što je AKC, određuju konformaciju glave jabuka.


Na slici je s lijeve strane prikazan oblik glave jelena, a s desne strane oblik glave jabuke Chihuahua.TEMPERAMENT


Kako se ponaša Chihuahua, ovisi o genetskom temperamentu njihovih predaka.Njihova mala veličina čini ih osjetljivima i ranjivima na ozljede i napade većih životinja. Kao i svi psi, i oni imaju koristi od odgovarajuće socijalizacije i obuke. Chihuahue obično bolje "uče" kada ih se nagrađuje poslasticom ili pohvalom. Uz pravilan trening kojeg Chihuahua treba, ovaj pas može biti izuzetno inteligentan. Način na koji se pas trenira utjecat će na njegovo ponašanje. Chihuahua se može lako uplašiti ili izazvati napad, pa su uglavnom neprikladni za domove s malom djecom. Pasmina je sklona žestokoj odanosti određenoj osobi i u nekim slučajevima može postati prezaštitna za osobu, posebno oko drugih ljudi ili životinja. Chihuahua je sklonija "klasnoj" prirodi, često preferirajući druženje drugih Chihuahui . Sklone su budnosti. Chihuahue obično ne pokazuju strah; iako su manje pasmine, svoju veličinu ne vide kao nedostatak.

ZDRAVLJE


Ova pasmina zahtijeva stručnu veterinarsku pažnju na područjima kao što su rađanje i zubna njega. Zubna njega je neophodna za ove male pse, čija veličina čeljusti čini slabije zube. Iako svakodnevno četkanje pruža najbolju preventivnu mjeru, hranjenje zubnom prehranom ili korištenje žvakaća, učinkovit je pristup koji vlasnici kućnih ljubimaca mogu poduzeti kako bi spriječili i kontrolirali nakupljanje plaka i kamenca kako bi se izbjegle posljedice teške parodontne bolesti. Chihuahue, kao i ostale male pasmine, mogu biti pogođene hidrocefalusom. Štenci Chihuahua s hidrocefalusom imaju nenormalno veliku glavu, letargični su i ne rastu istim tempom kao njihova braća i sestre. Hidrocefalus može dijagnosticirati veterinar, prognoze nisu obećavajuće. Jabukova glava Chihuahue može imati molerale u lubanji, oni su jedina pasmina pasa koji se rađa s nekompletnom lubanjom. Ovo nije nedostatak; to je normalna prilagodba koja olakšava prolazak kroz porođajni kanal te rast i razvoj kupolaste vrste čela. Mola se ispunjava s godinama, ali treba biti pažljiv tijekom prvih šest mjeseci dok se lubanja u potpunosti ne oblikuje. Neki se molerali potpuno ne zatvaraju i zahtijevaju dodatnu njegu.


Štenci Chihuahua mogu biti izloženi riziku od hipoglikemije (niskog šećera u krvi). Znakovi hipoglikemije uključuju letargiju, pospanost, nekoordinirano hodanje, nefokusirane oči, grčeve vratnih mišića ili glave koji se povlače natrag ili u stranu, nesvjesticu i napadaje. Hipoglikemija se može izbjeći odgovarajućom prehranom i čestim hranjenjem, posebno za Chihuahue koji su mlađe ili mršavije. Vlasnici Chihuahua trebali bi imati pri ruci jednostavan dodatak šećeru koji se može koristiti u hitnim slučajevima, poput Nutri-Cala ili kukuruznog sirupa. Ovi dodaci mogu se utrljati na zube i gornji dio usta kako bi se brzo podigla razina šećera u krvi. Međutim, kao i kod bilo kojeg psa, vlasnici bi trebali voditi računa da ne prejedaju njihove Chihuahue jer pretilost može rezultirati povećanom stopom ozljeda zglobova, kolapsom traheja, kroničnim bronhitisom i skraćenim životnim vijekom.


Kao i kod drugih pasmina s velikim izbočenim očima, Chihuahue su sklone infekcijama očiju i ozljedama oka. Ovi psi manje podnose hladnoću od većih pasmina i zahtijevaju džemper / kaput i / ili čizme u hladnom vremenu. Neke Chihuahue mogu razviti tjeskobu razdvajanja kao rezultat toga što su tako bliski i odani svojim vlasnicima. To je prilično čest uzrok bilo kojeg peckanja, pretjeranog pljuvanja, destruktivnog žvakanja ili lajanja, zavijanja ili cviljenja .

Životni vijek Chihuahua obično je između 12 i 20 godina.


KRIŽANCI CHIHUAHUE


Chihuahua i yorkshire terijer - Chorkie Chihuahua i Pug - Chug Chihuahua i Bichon Frize - Chi Chon Chihuahua i bostonski terijer - bostonski huahua Chihuahua i pekinezer - Cheek Chihuahua i kavalirski kralj Charles španijel - Chilier Chihuahua i Jack Russell - Jack Huahua Chihuahua i pomeranac- Pomchi Chihuahua i Pembroke velški Corgi - Chigi Chihuahua i pudlica - Chipoo Chihuahua i jazavčar - Chiweenie Chihuahua i MinPin (minijaturni pinč) - Chipin Chihuahua i pitbull / terijer - Chibull ili Pitkahua


Chorkie


Chipoo


PAR ZANIMLJIVOSTI O CHIHUAHUAMA


  • ime Chihuahua znači " između dvije vode"

  • vjerovalo se da Chihuahue mogu izliječiti astmu

  • jedna je od najdulje živućih pasmina

  • imaju najveći omjer mozga i tijela u odnosu na sve ostale pasmine

  • tijekom 19. i početka 20. stoljeća poklanjane su u buketima cvijeća

  • vjeruje se da imaju azijske i europske korijene

  • imaju najviše carskih rezova obzirom na sve ostale pasmine

  • poznate su i kao "njegovateljice" napuštenih mačića
2,554 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page