top of page
  • Writer's pictureK-9

Kako rashladiti psa ?Kako rashladiti psa i sačuvati ga od toplotnog udara ?
Kako rashladiti psaVježbanje i sve vrste rekreacije su uvijek najbolji način za zbližavanje sa vašim psom. Toplo preporučamo vlasnicima pasa da se kreću, jer fizička aktivnost smanjuje stres, održava zdravu tjelesnu težinu i umanjuje probleme ponašanja kod pasa. Međutim morate biti svjesni ograničenja aktivnosti pasa za vrijeme visokih temperatura, kako bi psu omogučili dozu sigurnosti i umanjili mogućnost toplotnog udara.


Toplotni udar odvija se brzo

Vaš pas koristi prirodne načine kako bi izbjegao pregrijavanje organizma, a to su su dahtanje, pijenje vode, traženje hlada, pa čak i stajanje ili valjanje u lokvama vode. Međutim prirodni mehanizam obrane od topline može biti narušen ukoliko vaš pas ostane dugo na suncu ili je izložen velikom fizičkom naporu. Toplotni udar odvija se u roku par minuta.

Toplotni udar je češće prisutan kod pasmina koji imaju kratku njušku , kod pasa koji su nedavno bili bolesni, pasa sa zdravstvenim problemima ili pasa koji koriste lijekove. Prekomjerena težina je također jedan od faktora.


Ohladite svojeg psa tokom aktivnosti

Psi koji nisu navikli na visoke temperature ili tjelesnu aktivnost su podložniji toplotnom udaru. Klimatska prilagodba kod pasa traje otprilike 90 dana, psi koji se sele u toplije predjele, trebalo bi pratiti tokom igre i vježbe. Psi koji započinju novu rutinu vježbanja tokom ljeta, trebali bi odmoriti svakih 10 minuta.

Planirajte vježbe sa svojim psom rano ujutro ili kasnije popodne, kad su temperature niže. Ponesite dovoljno hladne vode i posudicu za vodu odgovarajuče velićine. Nemojte zaboraviti da su šape, iako imaju debelu kožu na njima, osjetljive i mogu zadobiti opekline ukoliko su dulje vrijeme izložene visokim temperaturama. Psi bijele dlake su skloniji opeklinama i raku kože, tako da se preporuča nanjeti tanak sloj kreme za sunčanje.


Pratite znakove toplotnog udara, kako bi ga spriječili

Simptomi uključuju – Neprekidnu zadihanost – Nervozu – Cviljenje – Usporenost i odbijanje aktivnosti – Ljeganje na pod

Toplotni udar prate slijedeće značajke: – Depresija – Nemogućnost podizanja i hodanja – Ne reagira na podražaje – Plavkaste desni i jezik – Sljepoća – Napadaji – Nesvjestica


Ukoliko dođe do toplotnog udara

Ukoliko ste zabrinuti da postoji mogućnost da vaš pas doživi toplotni udar i da mu je prevruće, poduzmite slijedeće: – Sklonite ga sa sunca i dajte mu hladne vode – Stavite ih ispred ventilatora, ili još bolje pred klimu – Ukoliko niste u blizini doma, stavite psa u auto i vozite sa spuštenim prozorima – Namočite dlaku i kožu sa vodom, kako bi ubrzali hlađenje, nemojte koristiti ledeno hladnu vodu jer uzrokuje vazokonstrukciju kože, i ne dopušta oslobađanje topline

Ukoliko mislite da vaš pasi pati od toplinskog udara, odmah ga odvedite veterinaru. Nemojte gubiti vrijeme, i spasite mu život.

91 views0 comments

Comments


bottom of page