top of page
  • zstela

Pasmine - Majmunski pinč


Pasmine- Majmunski pinč


OSOBINE


Podrijetlo: Njemačka

Težina: 2,9-6 kg

Visina: 23-30 cm

Očekivani životni vijek: 11-14 godina

Dlaka: duga

Boja: crna, siva, srebrna, crvena, bež


PODRIJETLO


Predci majmunskog pinča datiraju sve do 17. st. iako poznati dokumenti o postojanju ove pasmine su s kraja 19. st. Nizozemski slikari su još u 15. stoljeću prikazivali male, bradate pse s grubom dlakom što se smatra sa sigurnošću da su predci majmunskog pinča. Pasmina je podrijetlom iz Njemačke, a proširila se po cijeloj srednjoj Europi. Smatra se da su nastali u Lubecku u Njemačkoj, ali detalji o nastanku ove pasmine su nepoznati. Najviše je bila cijenjena zbog hvatanja štakora u štalama, prodavaonicama, farmama, ali i kućama. Žene su ih posebno voljele jer su mali psi i dobri su psi pratitelji. Smatra se da su nastali križanjima mopsova i njemačkih pinčeva s glatkom dlakom. A sami majmunski pinčevi doprinijeli su razvoju drugih pasmina kao što je briselski grifon i minijaturni šnaucer. Tu vezu lako je uočiti jer imaju grubu dlaku i bradata lica. Standard pasmine majmunskog pinča formiran je 1902. godine, a najviše jedinki ove pasmine živjelo je u Njemačkoj u Minhenu. Tijekom Drugog svjetskog rata broj majmunskih pinčeva u SAD-u je pao, a nakon rata interes za tu pasminu se ponovno pojavio. Danas su majmunski pinčevi rijetka pasmina.KARAKTER


Majmunski pinč je aktivna, znatiželjna, tvrdoglava, zaigrana, zabavna i željna avanture pasmina. Veoma su samopouzdani i živahni, a svojim članovima obitelji su veoma odani, privrženi i zaštitnički nastrojeni prema njima. Iako su male veličine, rado će napasti i većeg psa ili stranca ako procjene da tako štite svog vlasnika. Uživaju u vremenu provedenom sa svojom obitelji i vole kada vrijeme provedu u dresuri, ali iznimno je važno da ona bude dinamična i zanimljiva jer u suprotnom će biti teško dresirati majmunskog pinča i zbog dosade bit će nervozan. A kada su u pitanju njihove stvari – hrana i igračke, mogu biti jako zaštitnički, pa nije preporučljivo da su dio obitelji s malom djecom koja bi mogla zbog znatiželje posegnuti za stvarima majmunskog pinča. Većinom je ovo tiha pasmina, ali ako su napadnuti postanu glasni i uzbuđeni, ali ne i prestrašeni, već hrabro brane sebe ili svog vlasnika od napadača.


IZGLED


Prosječna težina majmunskog pinča je 2,9 do 6 kg, a prosječna visina je 23-30 cm. Kada se ne šiša, dlaka na vrhovima mu postane gruba, a ako se ošiša, tada je mekana i paperjasta. Dlaka je čupavija na glavi i ramenima te čini grivu, kraća je na leđima i stražnjem dijelu tijela. Pravilno održavana dlaka treba biti čvrsta i gruba. Standard boje dlake ove pasmine je crna, a dopuštaju se i siva, srebrna, crvena, crna i žutosmeđa te kombinacija crvene, smeđe, crne i bijele dlake. Međutim, najveća prednost se daje crnoj boji dlake. Izraz lica podsjeća na majmunski i po tome je ova pasmina i dobila ime.ZDRAVLJE I BRIGA


Majmunski pinčevi nisu posebno skloni zdravstvenim problemima i generalno su zdrava pasmina, ali postoje bolesti koje mogu razviti lakše nego druge, ali svakako treba paziti na zdravlje psa i kvalitetnim načinom života spriječiti razvoj bolesti. Kao i svi manji psi, majmunski pinčevi mogu imati luksaciju patele kada dijelovi patele nisu dobro poredani i to uzrokuje abnormalan hod koji podsjeća na poskok. Legg-calvé-perthesova bolest moguća je u malih pasmina, pa tako i ove. To je deformacija zgloba kuka i može se pojaviti u periodu od 6 do 9 mjeseci starosti. Ova bolest se može zamijeniti s displazijom kuka koja je također mogući problem za majmunske pinčeve. Moguć je i šum na srcu koji nastaje zbog poremećaja toka krvi kroz srce i to je pokazatelj da postoji srčani problem koji treba liječiti.


Ako ste vlasnik majmunskog pinča ne morate se brinuti za to što će susjedi reći na lavež vašeg psa jer kad pas nije uznemiren, laveža neće biti. Zbog toga je iznimno pogodan pas za život u stanu. Dovoljne su mu kratke i brze šetnje ili neko vrijeme provedeno u dvorištu kako bi zadovoljio svoje dnevne potrebe za fizičkom aktivnošću. A kako bi izgled psa ostao uredan, trebalo bi ga četkati tjedno i pripaziti da se to napravi kvalitetno kako ne bi se dlaka zapetljala i takva ostala u krznu. Najbolje bi bilo zube četkati svakodnevno jer su mali psi skloniji dentalnim problemima, ali i nekoliko puta tjedno je zadovoljavajuće.

264 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page