top of page
  • Writer's pictureK-9

Dijabetes kod pasa - sve što trebate znati

Dijabetes kod pasa je čest endokrini poremećaj koji se javlja kada tijelo psa ne može učinkovito proizvesti ili koristiti inzulin, hormon koji je ključan za regulaciju razine šećera u krvi. Kada se inzulin ne proizvodi u dovoljnoj količini ili nije u stanju učinkovito koristiti inzulin, to dovodi do povećanja razine glukoze u krvi, što se naziva hiperglikemija. Postoje dvije glavne vrste dijabetesa kod pasa: dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Dijabetes tipa 1 kod pasa javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, dok dijabetes tipa 2 kod pasa javlja se kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi. Dijabetes kod pasa je kronični poremećaj koji zahtijeva stalno liječenje. Ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje vida, bolesti srca i krvnih žila, težak gubitak težine i čak smrt.


Simptomi: Simptomi dijabetesa kod pasa mogu biti različiti ovisno o težini bolesti.

Psi s blagim dijabetesom mogu imati samo neke od sljedećih simptoma, dok će oni s težim dijabetesom imati sve simptome:

  1. Povećana žeđ i često mokrenje

  2. Povećan apetit, ali gubitak težine

  3. Osjećaj slabosti, letargije i umora

  4. Promjene u vidu, uključujući zamagljen vid

  5. Infekcije kože i urinarnog trakta koje se ponavljaju

  6. Gubitak apetita i povraćanje kod težeg oblika bolesti.

Uzrok dijabetesa: Točan uzrok dijabetesa kod pasa nije poznat, ali se zna da genetika, prehrana i pretilost igraju važnu ulogu u razvoju bolesti. Dijabetes kod pasa najčešće se javlja u starijih pasa, ali može se javiti u bilo kojoj dobi. Kod dijabetesa tipa 1, imunološki sustav napada stanice gušterače koje proizvode inzulin. Kod dijabetesa tipa 2, tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi. Prehrana igra važnu ulogu u razvoju dijabetesa kod pasa. Pretilost i prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata, masti i kalorija povećavaju rizik od razvoja dijabetesa kod pasa. Stoga je važno pratiti prehranu psa i osigurati mu uravnoteženu prehranu s odgovarajućim udjelom proteina, ugljikohidrata i masti.


Dijagnostika: Dijabetes kod pasa dijagnosticira se prema simptomima koje pas pokazuje i laboratorijskim testovima. Veterinar će obaviti detaljan pregled psa, uključujući mjerenje razine glukoze u krvi, mjerenje razine inzulina u krvi, i testiranje urina na prisutnost glukoze. Ako se dijabetes dijagnosticira, veterinar će obaviti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo stanje jetre i bubrega, jer ti organi mogu biti uključeni u razvoj komplikacija kod dijabetesa kod pasa.

Liječenje: Liječenje dijabetesa kod pasa ovisi o težini bolesti. Psi s blagim dijabetesom mogu se liječiti samo promjenom prehrane i povećanom tjelesnom aktivnošću. Međutim, psi s težim dijabetesom trebaju inzulin kako bi se kontrolirala razina glukoze u krvi. Veterinar će propisati inzulin za psa i objasniti kako ga primjenjivati. Psi s dijabetesom trebaju redovito kontrolirati razinu glukoze u krvi kako bi se osiguralo da je razina glukoze u krvi u granicama normale. To se može učiniti kod kuće pomoću mjerača razine glukoze u krvi. Uz inzulin, važno je pratiti prehranu psa i osigurati mu uravnoteženu prehranu s odgovarajućim udjelom proteina, ugljikohidrata i masti. Također je važno promicati tjelesnu aktivnost psa kako bi se smanjila potreba za inzulinom i poboljšala kontrola razine glukoze u krvi.Prevencija: Najbolji način prevencije dijabetesa kod pasa je održavanje uravnotežene prehrane, tjelesne aktivnosti i održavanje zdrave tjelesne težine. Važno je pratiti prehranu psa i osigurati mu uravnoteženu prehranu s odgovarajućim udjelom proteina, ugljikohidrata i masti. Također, redovito vježbanje i kontrola težine mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa kod pasa.

Dijabetes kod pasa je čest endokrini poremećaj koji se javlja kada tijelo psa ne može učinkovito proizvesti ili koristiti inzulin. Simptomi dijabetesa kod psa uključuju često mokrenje, povećanu žeđ i glad, gubitak težine i letargiju. Dijabetes se dijagnosticira prema simptomima i laboratorijskim testovima, a liječenje ovisi o težini bolesti. Psi s dijabetesom trebaju inzulin kako bi se kontrolirala razina glukoze u krvi, a važno je pratiti prehranu i promicati tjelesnu aktivnost psa. Prevencija dijabetesa kod pasa uključuje uravnoteženu prehranu, redovito vježbanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Kao skrbnici kućnih ljubimaca, važno je pratiti znakove i simptome dijabetesa kod pasa, posebno kod starijih pasa i onih koji su pretili. Redoviti posjeti veterinaru mogu pomoći u ranoj dijagnostici i liječenju bolesti, što može spriječiti razvoj komplikacija i poboljšati kvalitetu života psa. Uz pravilnu njegu i liječenje, psi s dijabetesom mogu živjeti dug i zdrav život. Važno je osigurati uravnoteženu prehranu, redovito vježbanje i kontrolu razine glukoze u krvi kako bi se osigurala optimalna kontrola bolesti. Skrbnici kućnih ljubimaca mogu pružiti puno ljubavi, podrške i brige svojim psima s dijabetesom kako bi im pomogli da vode zdrav i sretan život.

1,174 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page