top of page
  • Writer's pictureDavid Mandić

Buhe kod pasa - Kako ih prepoznati i liječiti?

Buhe koje nalazimo na psima prvotno su bile vrstno specifične za mačke pa se nazivaju mačjim buhama. To su maleni beskrilni insekti koji djeluju kao vanjski paraziti na sisavcima i pticama. Poput krpelja, buhe preživljavaju tako što piju krv svojih domaćina. Odrasli primjerci narastu do tri milimetra i smeđe su boje. Tijelo im je usko i spljošteno kako bi se što lakše probijali kroz gusto krzno svojih domaćina. Nemaju krila, ali imaju dugačke nožice kojima mogu visoko skočiti i "kandže" kojima se mogu čvrsto primiti za domaćina. Usta su im adaptirana za isisavanje krvi.Kako uočiti buhe na psu?


Problem započne kad primijetite da se vaš ljubimac češe tu i tamo. Moguće je i da ćete primijetiti neke malene crne čestice oko njegovog kreveta kojih nije bilo prije. Njegovo gusto i lijepo krzno postat će malo tanašno. Ako primijetite ove znakove, pregledajte psa. Ako uočite buhe, odmah pregledajte i druge kućne ljubimce ako ih imate.Češanje i grickanje


Češanje je najjasniji znak da vaš pas ima buhe. Čak i ako ih ne uhvatite odmah, ako se često češe i grize svoje krzno, buhe su vjerojatan uzrok. Takvo ponašanje one izazivaju jer grizu i to uzrokuje oštru, ali malu bol, a njihove slinene žlijezde izlučuju supstancu koja iritira kožu pasa i mačaka.


Možete ih i vidjeti golim okom. Odrasle buhe narastu do tri milimetra i smeđkasto-crvenkaste su boje, imaju vrlo tanko tijelo. Teško ih je dobro promotriti bez mikroskopa, ali na svijetlom krznu jasno ćete ih uočiti. Imaju i dugačke zadnje noge s kojima mogu skočiti čak do 30 cm u vis. Ako ste uočili jednu odraslu buhu, pravi problem je što to znači da se na psu skriva još barem stotinjak nezrelih buha ili jajašaca.


Buhe ostavljaju i svojevrsnu prljavštinu iza sebe. To izgleda kao papar i možete je primijetiti na koži svog psa ili na jastuku za spavanje, tepihu i bilokakvom drugom mjestu gdje vaš ljubimac voli provoditi vrijeme - omiljena fotelja ili stolac.Također možete primijetiti jajašca u svom domu i na ljubimcu. Izgledaju kao malene vijele ovalne čestice. Možete ih vidjeti na krevetu vašeg ljubimca, vašem krevetu ili na tepihu. Nakon par dana pretvaraju se u larve buha.


Larve su nalik malenim crvićima sa smeđim glavama koji se, nakon tri do četiri tjedna, učahure u kukuljicu. Nakon toga pretvaraju se u odraslu buhu i traže domaćina (vaš ljubimac ili vi) čijom će se krlju hraniti.


Ako vaša mačka ili pas gubi dlake, to također može biti znak buha - ali se događa zbog svog češanja i griženja. Najčešće se skupljaju na vratu i ramenima vašeg psa. Također vole repove i stražnje strane nogu, a to su mjesta koja će psi najčešće gristi i tako oštetiti svojem krznu.


Koža im može izgledati iritirano. Ugrizi buha uglavnom su male, nabubrene crvene točkice koje možete vidjeti ako razdjelite krzno i dođete do kože. Tražite ugrize na lađima psa, oko vrata i na početku repa. Ako se problem buha ne liječi na vrijeme, od ovih ugriza može se razviti dermatitis.


Desni mogu biti blijede. Ako imate štenca ili mače s velikom infestacijom buha, mogu se naći u opasnosti od anemije zbog gubitka crvenih krvnih stanica.
Kako ukloniti buhe sa psa?


Ako vaš pas ima buhe, liječenje je neophodno. Važno je i ukloniti buhe s njega. To smanjuje svrbež i ugrize, ali i pomaže pri uklanjanju buha iz vašeg doma.


1. Okupajte svog psa


Samo mlaka voda ili voda i blagi sapun mogu vam pomoći ukloniti buhe s krzna i kože vašeg ljubimca. Ako razmišljate o korištenju šampona protiv buha ili nečemu sličnom, prvo razgovarajte sa svojim veterinarom. Ako je vaš ljubimac alergičan na buhe (vaš veterinar to može nazvati dermatitisom od alergija na buhe), koža bi mu mogla biti posebno osjetljiva. Ako pas ima otvorene rane od griženja, neke kemikalije mogu pogoršati iritaciju i infekciju.


Iako kupka može pomoći vašem ljubimcu, to nije nužno. Ako vas brine kako će vaš ljubimac reagirati, u redu je preskočiti ovaj korak.


2. Češljajte krzno psa češljem za buhe (gusti zubci)


Zubci na češlju za buhe raspoređeni su kako bi uhvatili buhe dok propuštaju krzno vašeg ljubimca. Češlji za buhe također pomažu ukloniti i "prljavštinu od buha" - tamno smeđe ili crne mrlje koje izgledaju poput papra. Svakako pripazite dok češljate ljubimca oko vrata i repa. Tu se buhe uglavnom hrane.3. Ubijte buhe


Buhe su obično između veličine zrnca maka i sezama, a smeđe su ili crvenkasto-smeđe. Ako vidite buhu na češlju za buhe, umočite češalj u vruću sapunicu da ubijete buhu. Ne pokušavajte zdrobiti buhe. One brzo i visoko skaču i ručno ih je teško ubiti.


4. Obavljajte redovite provjere

Ako vaš ljubimac ima buhe, češljajte ga češljem za buhe barem jednom tjedno dok ne budete sigurni da vaš dom i ljubimac nisu više infestirani.


5. Dopustite ljubimcima i da se sami dotjeravaju

Primjerice, mačke se više čiste kad imaju buhe, nije da se samo svrbe. To im pomaže da ih se riješe i same. Mnogi psi se također uređuju i lickaju kad imaju buhe. No, ako primijetite da se previše grizu i grebu i to stvara crvenu, upaljenu kožu ili gubutak krzna, odmah zovite veterinara. Moguće je da pas pati od infekcije ili alergije na buhe.


Imajte na umu da kod svog ljubimca možda nećete pronaći buhe, čak i ako je veterinar potvrdio da su ga ugrizle buhe. Žive u tepisima, posteljini i drugim površinama u vašem domu. Skaču na kućne ljubimce (a ponekad i na ljude) da bi jeli, ali obično ne ostanu kad završe s jelom.


Ako niste sigurni ima li vaš ljubimac buhe, obratite se svom veterinaru.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page